Sernik z bezą i brzoskwiniami to prawdziwy hit na wszelkiego rodzaju przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatny, rozpływający się w ustach sernik, pokryty lekką bezą i wzbogacony soczystymi brzoskwiniami, zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis na to ciasto pochodzi od znanej polskiej kucharki, Ewy Wachowicz, której kulinarne dzieła cieszą się dużą popularnością wśród miłośników dobrego jedzenia.
Składniki niezbędne do przygotowania sernika
Aby przygotować ten pyszny deser, potrzebujemy kilku podstawowych składników. Oto lista produktów, które musisz przygotować przed rozpoczęciem pieczenia:
- 500 g twarogu sernikowego
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 3 białka jaj
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Szczypta soli
- Masło do wysmarowania formy
Przygotowanie spodu i masy serowej
Na początek zaczynamy od przygotowania spodu oraz masy serowej. Do miski dodajemy twaróg, żółtka (białka odkładamy do późniejszego użycia), cukier, cukier wanilinowy, olej oraz proszek budyniowy. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
Wcześniej przygotowaną formę do pieczenia smarujemy masłem. Następnie przelewamy do niej serową masę i równomiernie rozprowadzamy. Tak przygotowany spód stanowi bazę naszego sernika.
Przygotowanie bezy
W osobnej misce ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli. Kiedy piana stanie się sztywna, zaczynamy dodawać cukier puder, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Na koniec, do dobrze ubitej piany, dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Przygotowaną masę bezową wykładamy na wierzch serowej warstwy w formie, dbając o to, aby równomiernie pokryła całą powierzchnię.
Dodanie brzoskwiń
Otwieramy puszkę brzoskwiń, odsączamy owoce z syropu i kroimy je na niewielkie kawałki. Pokrojone brzoskwinie układamy na wierzchu bezy, lekko je dociskając.
Brzoskwinie dodają sernikowi soczystości i owocowego aromatu, który w połączeniu z serową masą i lekką bezą tworzy niepowtarzalny smak.
Pieczenie sernika
Formę z przygotowanym sernikiem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez około 60 minut, aż beza nabierze złocistego koloru, a masa serowa wystarczająco się zetnie.
Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto jeszcze przez około 15 minut, aby nie opadło nagle, co mogłoby zepsuć jego wygląd.
Studzenie i serwowanie
Po wyjęciu z piekarnika sernik odstawiamy do ostygnięcia. Gdy już będzie wystarczająco chłodny, można umieścić go w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Chłodzenie pozwala masie serowej dobrze się związać, dzięki czemu ciasto będzie się łatwiej kroić.
Przed podaniem sernik można udekorować listkami świeżej mięty lub odrobiną startej gorzkiej czekolady, co dodatkowo podkreśli walory smakowe deseru.
Sernik z bezą i brzoskwiniami według przepisu Ewy Wachowicz to doskonały wybór na różne okazje. Połączenie delikatnej masy serowej z lekką, chrupiącą bezą i aromatycznymi brzoskwiniami sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Ten prosty w wykonaniu deser z pewnością zyska uznanie w oczach i podniebieniach wszystkich, którzy będą mieli przyjemność go spróbować.